Over onze jus
Kwaliteit staat voorop bij Loetje. Dat doen we onder meer door onze 45 jaar oude Loetje receptuur van biefstuk met jus te bewaken. De ingrediënten van onze iconische jus zijn een essentieel onderdeel hiervan en daarom is juist geïnvesteerd om de margarine die wij al 45 jaar gebruiken te behouden.
De jus van onze ossenhaas biefstuk
45 jaar geleden is Loetje begonnen met het bakken in Blue Band. In 2018 is het besluit genomen om van Blue Band af te stappen omdat dit plantaardige margarine werd en ons eigen margarine recept te ontwikkelen met Remia. Onze eigen margarine bevat de dierlijke eiwitten die nodig zijn voor de schuimige Loetje jus. Bij onze ossenhaas biefstukken wordt geen gebruik gemaakt van toevoegingen en gebruiken wij enkel de margarine als basis voor de jus. Omdat we niet afhankelijk willen zijn van één producent, zijn we in 2022 op zoek gegaan naar een tweede leverancier. Daarom zijn we naast ons eigen receptuur gestart met Solo margarine, die aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet van 45 jaar geleden.
De jus van onze plantaardige biefstuk
Voor onze plantaardige biefstuk gebruiken wij dezelfde margarine als bij onze ossenhaas biefstuk, hier zit een melkcomponent in. De jus bij de plantaardige biefstuk is nog niet plantaardig, al wel vegetarisch. Omdat de plantaardige biefstuk geen dierlijke sappen afgeeft die de smaak geeft aan de jus, gebruiken we alleen voor de naturel- en de knoflookjus van de plantaardige biefstuk een poeder om dezelfde smaak van de jus te krijgen. Dit poeder is op basis van natuurlijke ingrediënten zoals tomaat, wortel en paprika. We hebben nog geen plantaardig alternatief gevonden voor de boter die wij gebruiken voor onze jus, die hetzelfde ‘schuimende’ effect heeft en voldoet aan onze eisen. Er is nog te veel impact op de smaak waardoor de beleving niet juist is. Ook hier zijn wij hard op zoek naar de perfecte plantaardige jus.